Contouring för olika ansiktsformer del 1

För att markera, dölja och framhäva sitt ansikte lägger man ofta contouring, och detta bör anpassas efter ansiktsformen. Har man en bred näsa kan man genom skuggor få den att verka smalare. Samma knep gäller för hela ansiktet, bara man vet hur. Vet man vilken ansiktsform man har blir det lättare att anpassa sminket efter vad man vill framhäva och ändå få ett symmetriskt ansikte.

 

Oval form: Ansiktet är ganska symmetriskt så man kan satsa på att framhäva ansiktsdragen. Man definierar formen genom att använda en mörkare färg längs pannan, tinningarna och käklinjen. Du kan använda en bronzer eller ett puder som är två till tre nyanser mörkare än din egen hudton. Kindbenen framhävs genom att man sminkar precis under dem, för att få ett djup i ansiktet. Avslutningsvis lägger du highlight på hakan, under ögonbrynen och på toppen av kindbenet.

Rund form: Vill man få ansiktet mer avlångt eller smalna av det så lägger man en foundation som är två till tre nyanser mörkare än hudtonen längs tinningarna och under kindbenet ner mot den yttre delen av hakan. Akta dig för skarpa kanter. Highlighter lägger du på hakans spets, toppen av kindbenet och under ögonbrynen.