En snygg bas

Att lägga en snygg bas för sminket är inget man lär sig i en handvändning, men det är mödan värt alla gånger om. En bra bas gör att sminket håller bättre under dagen och att huden också mår bättre.

Först börjar man med att tvätta ansiktet. Det kan göras med diverse olika sorters ansiktstvätt, eller helt enkelt med ett ansiktsvatten eller tvål och vatten. Har man en fet hy använder man produkter som förebygger det, och har man torr hy använder man återfuktande produkter. Man väljer själv vad man vill använda. Använd inte din vanliga hudkräm till ögonen, utan köp en ögonkräm så fall. Huden är tunnare och känsligare runt ögonen och med en fet hudkräm kan området runt ögonen lätt se ganska flottig ut.

Det är viktigt att återfukta hyn i ansiktet, för har man torr hy kommer huden att dra åt sig fukt från din foundation och under dagen kan din sminkning därför komma att se fejkad och fnasig ut. Att massera huden är bra för cirkulationen och ger lite lyster, så det kan vara en bra rutin att införa.

Man lägger sedan en primer. Det är bra att ha två olika primers, en till de torrare partierna och en till de fetare. Primern används för att få en jämnare ton på huden, motverka glansig yta och för att få sminket att fästa bättre. Primern ska inte synas, och därför fungerar det hur bra som helst att använda endast primer om man vill se osminkad ut.

Efter primern är det dags för concealer. Detta är för att dölja vissa partier och täcka ringar under ögonen, blemmor och finnar. Ha gärna två olika concealers, en till finnar och en till ringar under ögonen. Den som täcker finnar är torrare så det kan ge ett kakigt intryck att ha den under ögonen.

Contour och highlighter används för att skugga partier i ansiktet, vanligast tinningarna, sidorna på näsan samt under kindbenen. Man skuggar områden man vill förminska eller fördjupa.

Om man använder rouge kan man lägga på det nu, men endast krämrouge. Fördelen med detta är att rougen vävs in naturligare i sminkningen och det ser mer ut som om färgen kommer naturligt ifrån kinderna istället för att ligga ovanpå sminket.

Äntligen dags för lite foundation. Eftersom man redan lagt på primer och concealer så behövs oftast inte så mycket foundation, till ansiktets fördel. Denna appliceras helst med en fuktig beautyblender eller borste. Fukten gör att svamp eller borste inte suger upp något man redan applicerat, samt att det blir en naturligare look. Tänk på att bara lägga foundation där det behövs, inte överallt. För att få det snyggt tunnar man ut det lite ner mot halsen och slipper då kontraster vid käklinjen.

För att sedan fixera sminket använder man ett transparent puder. Detta motverkar att huden ser oljig ut samt att resten av sminket fäster. Om man vill kan man lägga lite bronzer för en solkysst look, annars har man precis blivit klar med en bra bas eller no-make up-look.