Kosmetik, smink och contouing

Kosmetik är ett intressant och spännande område inom den ständigt växande skönhetsbranschen. Den som är intresserad av kosmetik har en rad olika, väldigt många sminkprodukter att välja på. Sminkprodukter brukar kategoriseras i olika kategorier och sedan olika underkategorier. En kategori kan till exempel vara ögon och en underkategori till ögon blir till exempel eyeliner och kajalpennor. En annan kategori kan vara ansikte eller bas och underkategorier där blir till exempel foundation, puder, rouge eller concealer.

Olika sminktrender brukar dyka upp med jämna mellanrum men ett generellt tips som man kan använda sig av är att inte bry sig alltför mycket om dem utan istället utgå ifrån det smink och de färger som passar bäst till ens eget ansikte, ens egen hudton och ens egna ögon. Det brukar vara bättre att utgå från det än att försöka följa en trend som man inte alltid passar för att bära eller anamma.

Framhäv ansiktets partier med contouring

En generell sminktrend som har blivit mycket vanligare på senare år är något som kallas för contouring. Vad innebär contouring? Man kan säga att det handlar om att förstärka ansiktets egna former och få en mer dramatisk look med ljusa och mörka färger i ansiktet. Kindben har man alltid framhävt med rouge men contouring går ett par steg längre än så och är betydligt mer avancerat. Det kan vara knepigt för den som inte är van vid det men om man tittar på klipp på hur andra gör på Youtube så kan man lära sig det ganska snabbt. Man kan även läsa bloggar om hur det går till och hur contouring fungerar. Man kan numera köpa särskilda paletter också, med olika färger och skuggor som passar för den som vill testa att sminka ansiktet med contouring.

Highlighting och contouring

Med contouring använder man olika mörka och ljusa färger ovanpå sin vanliga bassminkning för att förstärka vissa drag. Ett exempel är näsan. Där kan man om man vill få fram en illusion av en smalare näsa lägga mörka skuggor på sidan om näsan och en ljus och lite skimrande sminkprodukt (en så kallad highlighter) mitt på näsan för att framhäva den biten av näsan och få en illusion av en näsa som är smalare än den i själva verket är.

Att operera näsan för att få den att verka smalare kan man också göra, men många tvekar nog inför kirurgiska skönhetsingrepp. Ett ingrepp som man däremot kanske gör om råkar ut för knäsmärtor är en operation mot den artros knä problem kan ge.

En annan plats på ansiktet där man lägger highlighter är högt upp på kinderna, nästan uppe vid ögonen. Där vill man få en skimrande effekt. Längre ner på kinderna lägger man en mörkare färg för att få en illusion av ett smalare ansikte. Man lägger även en mörkare contourfärg i pannan på kanten vid tinningen för att smalna av ansiktet där. En ljusare contourfärg lägger man istället mitt i pannan, i någonting som ibland kallas för en t – zon. En känd person som har blivit välkänd för att använda sig av contouring vid sminkningar är Kim Kardashian.