Svettas du så lätt att det påverkar sminkningen?

Hur mån man än är om att ta hand om sig kan det kännas hopplöst ifall man lider av svettproblem. Svett och smink är en särskilt dålig kombination och svettningarna kan bli värre om du täppt till porerna med produkter som inte låter huden andas ordentligt. Men helt hopplöst är det inte utan det finns lösningar för dig som vill träna med smink eller trots att du svettas mycket av någon annan anledning.Kvinna som svettats bort sminket

 

Vilket smink ska man välja?

Egentligen bör du vara försiktig med att sminka dig om du vet att du kommer att svettas eller om du måste vara utomhus under ett regnväder. Men det finns smink som inte kladdar ner dig bara för att du svettas.

 

Athleisure Beauty är ett koncept som vi rekommenderar att du sätter dig in i om du ofta svettas så mycket att det påverkar sminkningen. Det handlar om vattenfasta produkter som är framtagna för att inte irritera huden. Ofta består de av hydrofoba mineraler – alltså ämnen som inte löser sig i vatten. Det finns flera märken som är riktigt bra på detta idag. Mascara, eyeliners och kajal är exempel på produkter som finns som vattenfast smink som också är skonsamt.

 

Sminkad man som svettas

En lätt dagkräm med eller utan pigment brukar inte vara några problem men om du gillar att bära tung foundation ska du vara mer noga med vad du väljer för produkt. Smink, till exempel puder, som skyddar mot solen gör att du svettas mindre om orsaken är just solsken. Innan du lägger ögonskugga är det en bra idé att grunda med en primer som får den att sitta.

 

Att välja rätt produkter är en sak men det handlar också om hur och när du applicerar dem. Att vara sparsam med sminket är en bra idé. Det gäller särskilt på dagen och blir såklar viktigare ju varmare det är ute. Här kan du läsa fler tips på hur du får sminket att hålla i sommarvärmen, oavsett om du svettas eller inte.

 

Svettas du mer än normalt?

Om du tycker att du har mer problem med svett än de flesta kan det vara så att du lider av överdriven svettning på grund av extra känsliga svettkörtlar, vilket kan vara en genetisk sjukdom. Sjukdomen karaktäriseras ofta av att du svettat väldigt mycket på vissa ställen av kroppen. Inte sällan handflatorna eller i armhålorna. Överdriven svettning kan också drabba hårbotten och då rinner svetten ner i ansiktet. I det läget är det inte så roligt att vara sminkad.

Har du allvarliga problem med svettning ska du söka hjälp. Svettkliniken i Stockholm kan hjälpa dig som har så stora problem med svettningar att det påverkar din vardag och kanske gör det mer eller mindre omöjligt att lägga en normal sminkning.