Contouring för olika ansiktsformer del 2

Avlång form: För att bredda en avlång ansiktsform skuggar du med bronzer eller puder i mörkare ton längs hårfästet samt på hakans nedre och undre del. Detta får ansiktet att upplevas lite bredare. Lägg gärna rougen i lite skarpare lodrät vinkel än vanligt, det ger tydligare kinder, vilket är precis vad man vill åstadkomma. Korta ner ansiktet och bredda det något.

Diamantform på ansiktet: För att markera dragen här kan man lägga skugga vid mitten av hårfästet i pannan, över tinningarna och straxt under kindbenen. Detta ger intrycket av en något mjukare form. Lägg lite skugga på hakspetsen och highlighta sidorna av hakan för lite bredare haka.

Fyrkantig ansiktsform: Här är det ganska brett mellan käke och tinning så då passar det att fixa en lite rundare form. Ta foundation som är 2 till 3 nyanser mörkare än din egen hudton längs käkens undre del och fortsätt upp mot tinningarna. Markera kindbenen lite med rouge och lägg en ljusare highlight på näsroten och mellan ögonbrynen i en triangel. Detta gör att ögonen verkar sitta mer isär, att kindbenen syns mer samt att käkpartiet blir något smalare och ger intryck av ett ansikte som är lite mindre fyrkantigt. Det är inte ovanligt att vinklarna på käkbenet är ganska skarpa och kantiga, så därför ska man försöka mjuka upp det.

ronformat ansikte: Skugga från kindbenen ner mot hakan. Det gör inget om det blir ganska kraftigt. Ett lite ljusare rouge passar bra att lägga ovanpå. Markera även näsan med skugga, helst någon nyans mörkare än övriga skuggor. En bronzer brukar funka bra till detta. Använd highlighter för att ljusa upp pannan, under ögonen och hakan. Det gäller att få bort tyngden från den breda käklinjen och lyfta fram den övre delen av ansiktet istället.

Givetvis finns det lika många tips och idéer som det finns sminkprodukter, men det ger en fingervisning om vad man kan eftersträva när man sminkar sig och vill dölja eller framhäva något speciellt. Kom ihåg att ingen blir expert på några minuter, man får experimentera lite, och att man inte behöver femtioelva olika borstar, penslar, svampar eller produkter. Det är oftast bättre att ha ett färre antal men mer noga utvalt efter ens egna färger, former och smaker.

En sak man kan tänka på när man lägger foundations, baser och contour är att hudtonen vi har naturligt förändras under året. Vi har inte samma naturliga ton i februari som vi har i augusti, och om vi kör med samma toner på sminket året om kommer det sällan att se naturligt ut. Variera därför foundation och bronzer efter hur blek eller solbränd du är så får du ett mycket snyggare resultat, utan att se ut som en tvättbjörn i ansiktet.