Hooded eyes -tunga ögonlock

Hooded eyes, tunga ögonlock eller hängande ögonlock. Kärt barn har många namn. Det är när man har ett hudveck över ögonlocket, huden ovanför ögonlocket hänger ner och döljer ögonlocket helt eller delvis. På en del människor går det ända ner till ögonfransarna och man ser ingenting alls av ögonlocket. Att det kan ställa till det lite för en uttänkt ögonmakeup kan man säkert förstå. Den färgen man lägger på själva ögonlocket syns ju således bara när man blundar eller blinkar.

Det finns tips för att få till en snygg sminkning ändå. Vill man ha en sminkning som syns hela tiden och inte endast när du blinkar så ska du tänka på att sminka lite över globlinjen. Titta rakt in i spegeln och markera hur högt upp du vill ögonskuggan ska synas. Det kan liknas vid att göra en ny globlinje, lite över din egen och tänka dig att du sminkar “utanpå” överhänget så att färgerna syns som om du inte hade något överhäng alls.

Vill man ha två färger och att båda ska synas samtidigt kan man lägga lite mörkare skugga på överhänget under globlinjen, ljusare på ögonlocket, ända ner till franskanten och vara sparsam med eyelinern. Lägg bara en tunn linje, eller en lashliner, alternativt skippa det helt. Då når ögonskuggan fram ända ner och syns bättre.

Kattögon är spännande och snyggt, och visst kan man få till det också även om man har lite tunga ögonlock. Hemligheten är att bädda in hela globlinjevecket samt lägga skugga under ytterkanten på ögat för att bädda in ögat. Det spelar ingen roll hur man än rör blicken, bäddar man in ögat ser sminkningen jämn och fin ut ändå. Använder du två färger så lägg den yttersta färgen ganska långt in på ögonlocket, straxt ovanför hudvecket. Inte i hudvecket, då ser det genast lite hackigt ut.

Ögonbrynets form har också effekt på hur ögat upplevs. Sluttar brynet brant neråt sänker det ögonkanten och det ser lite hängande eller trött ut. Här kan det vara en bra idé att forma brynet lite så det inte sluttar för brant. Se till att det är välplockat och lägg highlighter precis under brynet, inte längre ner. Vi vill ju lyfta öga och ögonlock. Om det går så ska brynet gå lite mer utåt än neråt.

Slutligen så kan en mascara som ger volym, eller lösögonfransar, särskilt sådana som är lite längre i ytterkant också göra lite skillnad. Det döljer överhänget en aning.