Trolla bort påsarna under ögonen

Mörka ringar under ögonen får oss att se äldre och tröttare ut. Det kan bero på livsstilen, men det kan även vara genetiskt eller en kombination av dessa. Som tur är finns det mycket att göra för att reducera de mörka partierna under ögat och skapa ett piggare intryck.

Bakomliggande faktorer

De flesta har påsar och mörka ringar under ögonen och somliga har större och mörkare än andra. Det är många faktorer som påverkar partiet under ögat. Sömn, rökning, stress, alkohol och kost sätter sina avtryck under ögat. Puffiga ögon och mörka påsar associeras ofta med sömnbrist. Många småbarnsföräldrar kan relatera till att sömnbristen sätter sina spår under ögat. Begreppet skönhetssömn är ett omdebatterat ämne. Det är dock inget påhittat uttryck utan kommer ifrån det faktum att sömnen gör att vi ser piggare och friskare ut. Åldern och genetiska faktorer har även stor betydelse. Åldrande gör att huden under ögat blir tunnare och därför blir påsarna mer synliga. En del personer har ytliga blodkärl vilket gör att det mörka området är mer framträdande. Påsarna kan även bero på allergi, sjukdom eller vitaminbrist.

Trolla bort de mörka ringarna med smink

Att lägga om livsstilen och sova mer är lättare sagt än gjort. När de mörka ringarna är ärftliga eller uppkommit på grund av ålder är det svårt att “sova bort dem”. Tack och lov finns det smink som effektivt minskar de mörka partierna. En bra concealer är en räddare i nöden och ett måste i necessären. Med hjälp av en concealer trollas skuggorna under ögonen bort vilket ger ett piggare intryck. För att uppnå bästa resultat, följ nedanstående steg:

  • Rengör och återfukta ögonområdet. Om du inte smörjer in den känsliga huden under ögat är det risk för att sminket inte fäster ordentligt. En primer kan även göra att sminket håller bättre.
  • Lägg på en färgad concealer för att neutraliserad det mörka partier under ögat. Det är viktigt att välja en färg som är särskilt anpassad för din underton. Det kan vara svårt att veta vilken concealerfärg som passar ens hudton bäst. Ett tips är att i dagsljus titta på färgen under ögat. Om den är lila bör du välja en gul concealer medans en rosa concealer neutraliserar bruna skuggor. En orange eller persikofärgad concealer neutraliserar blåa skuggor. Välj dessutom alltid en concealer som är ljusare än din foundation. En ljus nyans kommer att ge en upplyftande och uppiggande effekt.
  • Arbeta in concealern med en applikator eller med fingrarna. Utgår från där området är som mörkast och arbeta sedan in mot ögat. Undvik att lägga concealern för nära ögat eftersom att det ger ett onaturligt intryck.
  • Fixera concealern med löst puder för att maximera hållbarheten.

Förebyggande livsstilsförändringar

Smink är den omedelbara lösningen på problemet med de mörka ringarna under ögonen. Det är dock en god idé att se över hur livsstilen ser ut och eventuellt göra vissa förändringar. Att sova mer, äta mer näringsrik mat, dra ned på alkohol, sluta röka, stressa mindre och dricka mer vatten är förändringar som kan hjälpa.