Kosmetik under några epoker

Vi har sedan länge hittat kvarlevor på att smink i någon form använts av människan. Allt ifrån karakteristiska stilar med fokus på ögonen till en diskret touch där den naturliga skönheten endast fått lite hjälp på traven. Emellanåt har det använts tveksamma metoder och produkter. Idag finns det inga gränser, vi kan variera stilen och den kosmetik vi använder till det oändliga.

Sminkhistoria

Vi kan alla se framför oss de stiltypiska ögonmarkeringarna som kvinnorna under Egyptens storhetstid hade, dramatik var också något som ”de gamla grekerna” använde sig av under sina teaterpjäser. De flesta kvinnor har genom historien använt sig av smink alltid för att ta fram en bra gestaltning av sig själva vid sidan av att gestalta andra karaktärer. Något som varierat under olika historiska skeenden men som alltid varit återkommande. För männens del har det varit lite olika. De har under perioder fritt kunnat ta del av puder, eyeliner och annat som de under andra tider fått välja bort och sminket har endast kunnat användas av män i vissa yrken såsom exempelvis clowner, rockstjärnor och skådespelare.

Kosmetik under 1900-talet

Under början av 1900-talet var det för kvinnan vanligt med välvda trådtunna ögonbryn, där ögonlocken med tonad ögonskugga fick agera centrum för ansiktet. Senare under det glada 20-talet var det många kvinnor som nöjde sig med en tunn eyeliner. Det har sin förklaring i dåvarande mode när kvinnorna ville ta för sig mer och bli mer jämställda med männen, skönhet fick inte ta bort fokus från viktiga åsikter.

Under andra världskriget när det var ont om pengar och varor i Europa kunde ett läppstift få utgöra basen för hela ansiktet när den även fördelades som rouge över kinderna och som ögonskugga.

Under 50- och 60-talet hade kvinnan lyckats överleva krigen och nu skulle det dels finnas ett gladare uttryck men också en livligare stil. Färgglada kläder i pastell fick matcha med bred eyeliner, rött läppstift och lösögonfransar! Denna stil är en idag lite av en nisch och många inspireras av stilen när de använder olika typer av smink för att markera ett ansikte som säger något och vill visa de finaste av dragen.

När 70-talet och dess ideologi sedan tar världen med storm får det röda läppstiftet vänta ett helt decennium för att ge plats åt den naturliga hippielocken med ögonskuggor i jordnära färger och buskiga naturliga ögonbryn.

Efter 90-talet får sminket snabbare variationer och trender inom kosmetiken växlar snabbare. Idag är det ofta sammanhanget som avgör hur vi ska sminka oss. Det känns praktiskt med ögonfransförlängning som sitter kvar under dagen med ljusa läppar där vi kanske går till jobbet eller skolan och ser fräscha ut. Denna bas livas lätt upp på kvällen eller festen där det röda läppstiftet trots allt alltid är ett säkert kort för markerade, feminint snygga läppar.