Skydda huden i sommar

Att ta hand om huden är viktigt året runt, men särskilt på sommaren då solens starka strålar kan vara direkt skadliga. Solskyddande produkter bör finnas i olika varianter hemma för att skydda hela familjen. Det är härligt att sola i värmen, men UV-strålningen är något vi alla bör skydda oss mot med rätt produkter och medel.

Hur ska solskydd användas?

Satsa på kvalitet när du köper solskyddsprodukter och tipset är att införskaffa solkräm på apoteket. Det nordiska hudvårdsmärket ACO har ett komplett sortiment av solskyddsprodukter för alla åldrar och olika hudtyper. Den här typen av produkter skyddar mot solens strålar samtidigt som de är skonsamt framtagna. ACO tillverkar nämligen produkter helt utan färgämnen och alkohol samt att de är parfymfria. Då vi ofta utsätts för solstrålning i samband med vatten och bad är dessutom ACOs solskydd vattenresistenta. Med det sagt ska du ändå se till att smörja in din hud flera gånger om dagen under sommartid. Det rekommenderas av både läkare och experter inom strålning. Var inte snål vid smörjningen utan applicera ett rikt lager av solskydd på hela kroppen.

Glöm inte bort att smörja in kroppsdelar som delvis täcks av kläder. Solens strålar är nämligen så pass starka att det inte är ett tillräckligt skydd att bära kläder. Du ska även komma ihåg att smörja partier som hårbotten, öron, ögonlock, läppar och hela foten. Det finns praktiska solstick att använda till mindre partier som ska smörjas.

Du bör välja solfaktor efter din hudtyp, men även utifrån den plats du planerar att befinna dig på. Är du på stranden ska självklart en hög faktor användas, medan du som kommer vara mest inomhus eller i skuggan kan välja en lägre solfaktor.

Hör du till de som oroar sig över att inte få en fin ”färg” när du smörjer dig? Du blir brun även om du använder solskydd och du skyddar dig dessutom från solens farliga strålar. Att du skulle bli brun snabbare utan att använda solskydd är en myt!

Vad är UV-strålning?

Sedan början av 90-talet har UV-strålning från solljuset klassats som cancerframkallande för oss människor. Även användning av solarium klassas som cancerframkallande inom den högsta riskkategorin. Det är våglängden som avgör strålningens energi och ju kortare våglängd desto mer energistark strålning. Något som också innebär en större risk för dig som utsätts för strålningen.

UVA-strålning tränger direkt in i din hud och i längden kan det innebära att huden åldras snabbare än normalt. I värsta fall kan strålningen leda till hudcancer. UVB är en annan typ av strålning och den vi utsätts för i samband med att solas. Även UVB kan ge upphov till hudcancer och en förtidigt åldrande hud. Att skydda sig med rätt solprodukter är med andra ord A och O om du vill hålla dig frisk.