Vanliga sminkmissar kan få dig att åldras

Precis som smink kan få dig att se yngre ut så kan det också ha motsatt effekt. Här går vi igenom några vanliga fallgropar.

Foundation är viktigt. Har du fel nyans eller lägger på för mycket så kan du se äldre ut. För ljus nyans ger intryck av att du bär en mask och för mörk nyans påminner mer om läderartad hud, och vem vill se ut som en gammal krokodil i ansiktet?

En matt foundation på torr hy får ojämnheter och rynkor att se mycket större ut, så var noga med att ha rätt foundation!

Det är nästan ett måste att använda ögonprimer. Utan primer kan ögonskuggan lägga sig i sjok eller i fåror och förtydliga de fåror och rynkor som redan finns normalt vid våra ögon. Det kan lägga till åtskiliga år till vårt utseende.

Har man linjer, påsar eller tydliga kråksparkar vid ögonen kan mascara på underfransarna framhäva detta eller dra uppmärksamhet till det. Måste du ha mascara på underfransen så använd hellre en brun nyans istället för en svart då det smälter in mer naturligt och mjukar upp. Då dras inte fokus till eventuella rynkor och fåror i ögats nedre och yttre delar på samma sätt. Att helt skippa mascara kan också åldra, eftersom ögonen ofta ser mindre ut då.

Tjock svart kajal eller eyeliner under ögat har också en benägenhet att åldra ansiktet lite, så om man har passerat sin ungdsomstid bör man byta ut svart mot brunt eller ha en helt annan sminkning som inte innefattar tjocka mörka streck under ögonen.

För mörka ögonbryn är en klassiker! Det ser genast fel och konstigt ut, ungefär som en åldrande primadonna som inte inser att hon är gårdagens nyheter. Åter igen, det här med färgerna! För mycket färg i ansiktet, för rött läppstift eller för mycket ögonskugga får oss att tänka på den här övervintrade primadonnan igen. Ta en titt på Dame Edna och minska ner på pråligheten!