Små trötta ögon blir stora pigga ögon

Att sminka vackra ögon kan vara ett huvudbry, särskilt om man vill ha en bra look utan att någon frågar om man fastnat i ett tidigare decennium. Man kan med lite övning bli en riktig fena på att förvandla trötta eller något små ögon till lite större och betydligt piggare med hjälp av smink.

När det gäller trötta ögon är a och o en bra ögonprimer samt en concealer med rätt färg för din hudton eller färgen på ringarna. Att plocka bort strån som växer utanför ögonbrynet gör också att man får en fräschare och piggare uppsyn, så ta ett varv med pincetten mellan öga och ögonbryn i alla fall varannan vecka. Använder man en ljusare highlighter här skapar det också intrycket av ett mer öppet öga.

Ofta när man lägger grunden för en bra ögonskugga arbetar man med både ljusa och mörka färger. För att lägga en bra vardagsmakeup kan man börja med mellanbrun eller ljusbrun och lägga det på ögonlocket i ögongloben samt under ögat. Se till att tona ut den ordentligt så det inte blir skarpa kanter och förstärk med en mörkare nyans i ytterkanten av ögat. Vill man att ögonen ska vara i fokus kan man lägga en cremefärgad eller väldigt ljus ögonskugga i ögonvrån, under högsta punkten på ögonbrynet samt mitt på ögonlocket. Det ljusar upp en del. För illusionen av ännu större ögon kan man lägga en hudfärgad eller vit kajal längs vattenlinjen av ögat, alltså innanför den nedre ögonfransen. Detta fungerar också om man har lite röda ögon, det röda tonas då ner. Ett trick till som man kan använda är att bara lägga mörk mascara på övre fransraden samt endast topparna av underfransarna, man kan lägga vit mascara eller använda en ljus kajalpenna runt rötterna. Det förstorar ögonen.

När det kommer till eyeliner kan man ofta använda en mörkbrun nyans, det ger ett mildare intryck än helsvart. Helsvart upplevs som ganska hårt. Vill man ha kråksparkar i ögonvrån ska man förlänga ögats nedre del, fast man går uppåt. Även detta gör att ögat upplevs som lite större. Är man ovan kan man ta hjälp av en kartongbit eller ett bankkort för att hitta linjen och sedan måla dit den med eyelinern.